Uborkás kenyér – sonka rózsákkal
Magunk mögött hagytuk a nyarat és a már-már elviselhetetlenül forró napokat, heteket, azonban ősszel sem szabad megfeledkezni a szervezetünk számára létfontosságú vízbevitelről. A dinnyéhez hasonlóan az uborka is jelentős mennyiségű, a 95 százalékot is meghaladó víztartalommal büszkélkedhet. Amellett, hogy E-vitamint, A-vitamint és káliumot is tartalmaz (már amennyiben ép héjú terményről beszélünk) kiváló bőrápoló hatással rendelkezik, nem véletlenül használják kozmetikai cikkek előállítása során. És ez még nem minden! Méregtelenítő hatású és kedvezően hat a szemre is (bár ezzel a hölgyek pontosan tisztában vannak). A friss uborka nagyszerűen passzol számos ételhez – és ami esetünkben a legfontosabb – kenyérhez is!
Hozzávalók:
1 db Imrei Pékség uborkás kenyér (személyenként 2-3 szelet)
10 dkg natúr ömlesztett sajt
175 gr natúr joghurt
100 gr füstölt sonka, nagyon vékonyra szeletelve
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kapor (szárított vagy apróra vágott friss)
só, fehér bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A kenyeret kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk (2. kép), az esetlegesen vándorútra induló uborka darabkákat ellenállva a kísértésnek nem megesszük, hanem a helyükre igazgatjuk : )
- A joghurtot elkeverjük a sajttal, apróra zúzott fokhagymával, kaporral, sóval, borssal, majd vastagon megkenjük vele a kenyérszeleteket.
- A sonka szeleteket feltekerjük jó szorosan és pici (kb. 1 cm) darabkákra vágjuk, majd sűrűn a vastag krémbe ültetjük függőlegesen (3. kép) és egy picit megnyomkodjuk.
- 160 fokra előmelegítjük a sütőt, majd amikor a tepsit behelyeztük 120 fokon, grill fokozaton megsütjük a kenyereket, kb. 15 perc, de a kenyér szélén a pirulás jelzi a készültségi fokot.
- A kész szendvicseket (4. kép) melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk.
Leave a Reply