Tükörtojásos zsemle
A főzelékek feltéteként is elkészíthető tükörtojás különböző változatai mindmáig visszaköszönnek a tradicionális és modern gasztronómia világában ilyen vagy olyan formában. Miután évekkel ezelőtt egy tudományos bizonyítás keretében megoldották az emberiséget évezredek óta foglalkoztató kérdést, miszerint a tyúk vagy a tojás volt előbb, sajnos már nincsen lehetőségünk a serpenyőben rotyogó tojások dédelgetése közben eltöprengenünk a nagy kérdésen.
Persze a tyúk és tojás problematikájának tisztázását megelőzően is csak saját kreativitásunk szabott határt, hogy milyen módon készítettünk reggelire, ebédre vagy éppen vacsorára tükörtojást. Most következő receptünkben a vajas tésztakosárkában sült tükörtojásnak egy másfajta változatát fogjuk elkészíteni, hiszen a tojásokat Imrei hagymás zsemlék gyengéd ölelésében fogjuk feltálalni. Ez egy laktatóbb változat, mert mint tudjuk. a péklegények kemény munkát végeznek, és nem érik be holmi egyszerű vajas tésztával.
Hozzávalók:
- Imrei hagymás zsemle
- 1 tejszínes krémsajt
- 1 nagyobb szelet füstölt sonka
- Tojás – zsemlénként 1 db
- Tálaláshoz saláta
Elkészítés:
- A zsemlék tetejét körülbelül a zsemle feléig keresztbe bevágjuk, a bevágásnál benyúlunk és lenyomkodjuk a zsemle belsejét, kiszedni nem szükséges.
- A mélyedésbe egy kevés krémsajtot teszünk, a krémsajtos alapra pedig apróra vágott sonkát szórunk.
- Alufóliából hajtsunk fészket, majd helyezzük rá a zsemléket és így tegyük be őket a tepsibe (2. kép)
- Ezután óvatosan ráütünk egy kisméretű tojást. Ha túl nagynak ítéljük meg a tojást, a fehérjéből egy keveset öntsünk ki pohárba és a többit tegyük a zsemlébe. (3. kép)
- Előmelegített sütőben 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük, addig kell sütni, amíg a fehérje teljesen megdermed, ha szükséges egy sütőpapírral le lehet takarni, hogy a zsemle teteje ne égjen meg.
- Salátaágyon tálaljuk (4. kép)
Leave a Reply