Töltött karaj paprikás-köményes kiflivel
Vasárnap a háztartásokban jelentős mennyiségű húsféleség kerül az asztalra, legyen szó ebédről vagy éppen vacsoráról. A következő receptünkben egy olyan laktató főételt mutatunk be, mely nagyszerű vendégváró lakomákhoz is, ugyanis az előre elkészített töltött karajt a vendégek érkezésekor csak bedobjuk a sütőbe, majd bezsebeljük a gratulációkat.
Hozzávalók
(2 személyre):
1 paprikás, köményes kifli
kb. 35 dkg karaj (három darab 2cm vastagságú szelet)
3 közepes gomb
1 fej lilahagyma
1 tojás
½ dl tej
3-4 közepes burgonya
só, bors
zöldfűszer ízlés szerint (ebben: bazsalikom, zsálya levél, rozmaring)
1 evőkanál olajban elkevert 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál olaj a tepsibe
Elkészítés:
- A kiflit felkarikázzuk, a tojást csipet sóval és a tejjel kikeverjük, félre tesszük (2. kép)
- A hagymát felkarikázzuk, húsonként két szeletet számoljunk, a gombát felszeleteljük (3. kép)
- A hús szeleteket félbevágjuk, úgy hogy nem vágjuk végig a szeletet, hogy ki tudjuk teríteni (4. kép)
- Az így kapott nagy szelet husikat megklopfoljuk, sózzuk borsozzuk és az egyik felére ráhalmozzuk a tölteléket (5.kép), amelyhez a kifliket megáztatjuk a tojásban, ráfektetjük a gomba szeleteket, majd a hagyma karikákat.
- Utána hústű vagy fogpiszkáló segítségével lezárjuk a csomagokat (6. kép)
- A felkarikázott burgonyát elterítjük a kiolajozott tepsiben, rátesszük a töltött csomagokat és rászórjuk a fűszereket, az esetleg megmaradt gombát, hagyma karikát (7. kép).
- Fóliával letakarjuk és 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
- Ezután levesszük a fóliát és ecset segítségével megkenjük a hús tetejét a paprikás olajjal (8. kép) Visszatesszük a sütőbe és még 10-15 percig sütjük (9. kép).
- Sült krumplival tálaljuk (10. kép)
Leave a Reply