Tavaszi zsemlevirág
Különböző dátumokhoz köthetjük a tavasz érkezését, beszélhetünk meteorológiai, csillagászati és naptári tavaszról is. Az időpontok sajnos rendszerint megtréfálnak bennünket, hiszen az időjárást nem befolyásolhatjuk – már amennyiben figyelmen kívül azokat az ördögi berendezéseket, melyekről azt suttogják, hogy képesek megváltoztatni az éghajlatot -, így mindössze reménykedhetünk benne, hogy holnap vagy holnapután végre napsugarakban fürdőzhetünk és reggelinket nyitott ablak mellett fogyaszthatjuk el. Miközben kicsiny hazánkba, lassan de biztosan megérkezik a tavasz, mi is felkészülhetünk fogadására, hiszen asztalunkon kivirágoztathatjuk a csodás zsemlevirágot!
A zsemlevirág elkészítéséhez nincsen szükségünk ásóra vagy kapára, de még nagyharangra sem. Elég elszaladni a legközelebbi, az Imrei Pékség termékeit árusító élelmiszerboltba és beszerezni néhány Imrei zsemlét valamint a recepthez szükséges további hozzávalókat. Reméljük, mire elkészítitek a zsemlevirágot már igazán tavaszias időben állhatok neki elpusztításának.
Hozzávalók:
3 Imrei zsemle
1 tojás
ahány szelet zsemle, annyi karika kolbász vagy paradicsom
1 evőkanál tejföl
kaliforniai paprika és apró levelű saláta a tálaláshoz
só, kurkuma
Elkészítés:
- Egy zsemlének az egyharmadát levágjuk, majd a kétharmad részben a belsejét jól lenyomkodjuk, ide kerül majd a tojás, ez lesz a közepe a virágnak.
- A másik két zsemlét élére állítva felszeleteljük, ezek lesznek a szirmok (2. kép).
- A kolbászt vagy a paradicsomot felkarikázzuk, annyi karikára van szükségünk, ahány szirom van.
- A tojást egy kis tálkában felverjük, sóval és kurkumával fűszerezzük (3. kép).
- A szirmokat vékonyan megkenjük tejföllel, majd az egyik végében elhelyezzük a felszeletelt kolbász vagy paradicsom karikákat. Az üresen maradt helyeket kaliforniai paprikából vágott csíkokkal díszítjük (5. kép).
- A fűszerezett tojást a középső zsemlébe töltjük és 150 fokos sütőben az egészet 15-20 perc alatt megsütjük.
- Tálaláshoz egy tányérra halmozzuk a salátát és erre felrakjuk a forró virágot (6. kép).
- A katicához egy paradicsomot kettészelünk, a tetején-középen vékonyan bevágjuk. Az oldalán szintén bevágjuk az aljától körülbelül 1-2 mm-re, úgy, hogy az oldalsó metszés találkozzon a középsővel. Ez lesz a szárny.
- A paradicsom héját szárnyvonalban óvatosan megemeljük kicsit. A fejecske helyére beszúrunk egy szem szegfűszeget, és elhelyezzük a fekete magokat pöttyöknek.
Leave a Reply