Puncs szelet
Soron következő receptünkben Imrei kakaós csigák felhasználásával készítünk desszertet az egész család számára. Néhány dolgot mindenképpen érdemes megjegyezni a puncs szelettel kapcsolatban. Először is, az elkészítéséhez szükséges idő hosszúra nyúlik a hűtőben történő „érlelés” következtében. Másodsorban ne feledkezzünk meg tájékoztatni autóval érkező vendégeinket, illetve az édesség elfogyasztása után kocsiba pattanó családtagjainkat amennyiben rum aroma helyett rumot használtunk. Végül pedig dugjunk el három kakaós csigát, hogy időben kiszáradhassanak, ellenkező esetben a friss roppanós csigákat bárki hamar felfalhatja. A szárításra azért is van szükség, hogy új életre kelhessenek – egy finom puncs szelet részeként!
Hozzávalók 4 személyre:
3-4 db Imrei kakaós csiga
½ dl rum vagy rum aroma
1 dl feketekávé
1 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
6-7 db babapiskóta –vagy 10-15 db piskóta tallér
5 dkg durvára tört dió
5 dkg mazsola
5 dkg reszelt étcsokoládé
3+2 ek lekvár
1 db vékony piskótalap alapnak (3 db tojás, 3 ek cukor, 3 ek liszt)
Puncs máz (20 dkg porcukor, 3 evőkanál meggy szörp, egy mokkáskanál rum)
Elkészítés:
- Először megsütjük a piskótát, szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a liszttel, utána pedig óvatosan beleforgatjuk a habot.
- Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, majd félretesszük kihűlni.
- A csigákat összetörjük, és robotgépben morzsásra vágjuk (2. kép)
- A morzsát átborítjuk egy tálba, hozzáadjuk a diót (3. kép), mazsolát, reszelt csokit, narancshéjat, 3 evőkanál lekvárt, alaposan összekeverjük, majd beledolgozzuk a fekete kávét, és a rumot.
- Egy lágy ragacsos masszát kell kapjunk, ha nem megfelelő az állaga, akkor beletesszük a narancslevet is, majd belekeverjük a piskóta darabokat, illetve a tallérokat (4. kép).
- Folpackkal kibéleljük a formát, amibe be fogjuk tölteni, a legalkalmasabb egy téglatest alakú sütő vagy pástétomos forma, de lehet őzgerincbe is tölteni. Úgy érdemes a kibélelést elvégezni, hogy a kilógó részek a végén beborítsák az egész formát.
- Az alap piskótát leszabjuk úgy, hogy a töltendő formánkhoz megfelelő „tetőt” kapjunk (5. kép), ha vannak lehulló darabkák, azt belekeverjük a masszába, majd a masszát beletöltjük a formába (6. kép).
- Érdemes jól megnyomkodva, eligazgatva tölteni, jobban összeáll, könnyebb kiborítani és szeletelhető lesz!
- A leszabott piskótát rányomjuk a tetejére (7. kép), majd a lelógó fóliával betakarjuk, hogy ne száradjon ki, egy éjszakára, hűtőbe tesszük.
- Másnap kiborítjuk (8. kép) és a tetejét megkenjük a 2 evőkanál lekvárral, majd az alaposan kikevert cukormázzal (9. kép).
Leave a Reply