Magvas rozskenyérben tálalt kukoricaleves
Hallottunk már olyat, hogy a szegények eledele, halottunk már olyat, hogy kukoricát egyenek a malacok, sokan mondanak sok mindent, de higgyétek el, ezt a levest érdemes kipróbálni! Egyrészt színt csempésznek a mindennapokba, szó szerint, az aranylóan sárga kukoricaszemek, olyan vidámak, hogy öröm rájuk nézni, Másrészt nagyon finom, és valóban nem drága. A minap a piacon még találtunk csöves kukoricát, innen jött az ötlet, hogy ezt a finomságot megosszuk veletek, így most nem konzervből, nem mirelitből készítettük, hanem igazi kései kukoricából.
Hozzávalók
(2 személyre):
1 db Imrei magvas rozskenyér
3 cső kukorica vagy 0,5 kg mirelit vagy 2 doboz konzerv
1 fej hagyma
1 kis doboz főzőtejszín,
5 dkg vaj
személyenként egy vékony szelet bacon vagy egy-egy csipet reszelt füstölt sajt
só, bors, cukor ízlés szerint
Elkészítés:
- A kukoricát bő vízben megfőzzük (2. kép), a hagymát apró kockára vágjuk és a vajon megpároljuk.
- Amikor a hagyma puha, hozzáadjuk a megfőtt, csőről levágott kukoricaszemeket és együtt tovább pároljuk. (3. kép)
- Megsózzuk – figyelem, műhelytitok következik – egy pici (kb. egyetlen kávéskanálnyi) cukrot szórunk rá. Felengedjük kb. 2 liter vízzel és jól összeforraljuk.
- A forralás végén tejszínnel sűrítjük be.
- A „tálkát” Imrei magvas rozskenyérből készítettük, a belét finoman kitépkedtük, de odafigyelve arra, hogy ne lyukasszuk át (szeretnénk elmondani, hogy a rozskenyér bélése is nagyon ízletes, mind kenyér kockának, mind pedig magában kiszárítva, később töltelékként történő felhasználásra!), majd megnyomkodva, sütőben átpirítottuk. (4. kép)
- Tálalás előtt a bacon csíkot forró serpenyőben kisütjük, majd a kenyértálkára helyezzük (5. kép)
Leave a Reply