Kiflikoch, ahogy a mamánk csinálta – avagy az a finom kiflis izé
Feltételezzük, hogy a következő színekre és formákra nem csak mi gondolunk vissza hatalmas szeretettel: piros, néhol megkopott piros vaslábos, félholdat mintázó kiflik, melyekből később tökéletes kis karikák születnek valamint kedves mosolygó sült mazsolák. Természetesen arról a finomságról beszélünk, melyet az ismerőseink gyakran csak a „kiflis izének” neveznek. Pedig van neve is, méghozzá kiflikoch.
Hozzávalók:
8 db kifli az Imrei Pékségtől
8 tojás
20 dkg dió
20 dkg cukor (itt nád cukrot használtunk, még ízletesebb)
½ liter tej
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg mazsola
vaj vagy zsír és Imrei Pékmester Morzsája a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
- A kiflit felkarikázzuk és egy nagy tálba tesszük, a tepsit kikenjük, morzsával kiszórjuk (2. kép)
- A felkarikázott kiflire rászórjuk a diót, mazsolát (3. kép) összekeverjük, közben megmelegítjük a tejet.
- A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgájában elkeverjük a cukrot, vaníliás cukrot. A meleg tejjel leöntjük a kifliket és jól összekeverjük, majd ráöntjük a tojások sárgáját (4. kép) ezzel is elkeverjük, majd belekeverjük a habot (5. kép)
- Lehetne a süti neve keverem-kavarom is, annyit kevergetjük, de azért érdemes vigyázni, ne törjünk minden kifli karikát rommá benne, mert nem lesz mutatós.
- Amikor minden benne van, beleöntjük a tepsibe, elrendezgetjük kicsit, de nem simítjuk bele, itt-ott hadd álljon ki egy-egy mazsola vagy kifli karika (6.kép), hogy a végeredmény szép rusztikus legyen (7. kép)
- Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 35 percig sütjük.
- Amikor meghűlt tálcára borítjuk.
- Langyosan és hidegen is nagyon finom, mi most a szezonnak megfelelően, szeder öntettel kínáltuk, a szalvétán a maci is vágyakozva nézi ;]
Leave a Reply