Húsvéti desszertnek jó a galamb? És a kulics?


Posted on April 9th, by Imrei Pékség in Blog. No Comments

A húsvéti menü hagyománytisztelő ételsorához vajon a kenyér esetleg a kalács passzol jobban? Ha a kalács, akkor sós vagy édes legyen? És mi a helyzet a desszertekkel? Versenyezhetünk a csokoládégyárak újraértelmezett nyúlféleségeivel olyan otthon elkészített finomságokkal, mint például a colomba vagy a kulics?

Ha tovább folytatjuk, menthetetlenül elmerülünk a kérdések tengerében, ezért inkább keressünk válaszokat. Kezdjük a desszertekkel, elsőként a Magyarországon is elterjedt tradicionális orosz húsvéti kaláccsal. A kulics (кулич) névre hallgató finomság ízét a kuglóféhoz hasonlíthatjuk, tésztájába leggyakrabban csokoládédarabokat, mazsolát vagy kandírozott gyümölcsöt tesznek. A finomságot számos recept alapján elkészíthetjük, azonban minden esetben festett tojásokkal szokás díszíteni.

Desszertnek választhatjuk továbbá a katolikus Olaszországban legelterjedtebb húsvéti édességet, melyet colomba címszó alatt találunk az olasz gasztro-szakirodalomban. A kalácstésztára emlékeztető sütemény – legyen szó bármelyik változatáról – minden esetben galamb alakot formáz. Természetesen nem véletlen a galamb alak (érdemes megjegyezni, hogy a galambfélék latin megfelelőjéből, a Columbidae szóból származik a sütemény neve), ugyanis egy patagóniai gőzhajóréce formájú sütemény nehezen összeegyeztethető a békét jelképező galambbal. Az egészen pontosan Észak-Olaszországból származó édesség legelterjedtebb fajtája: tésztájába szárított gyümölcsöt, leginkább narancsdarabokat kevernek, tetejét pedig mandulaforgáccsal szórják meg.

Kulics és colomba – további információkat, recepteket és elkészítési tanácsokat a desszertekkel kapcsolatban a következő oldalakon találhat:  OroszNyelv.com és Berni’s Recipes

Facebook Twitter Email




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Imrei Pékség hírek és blogok.

Nem mondhatnánk, hogy az Imrei Pékségnél mindenki grafomániás. Ez persze nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tanácsokat, a pékmesterek receptjeit, részletes termékbemutatókat, a pékiparral és a pékségünkkel kapcsolatos hírekkel szolgáljunk. Mi írunk, Önök beszélnek róla.

Felfújható színes kenyér

Valószínűleg kifejlesztették a kenyérsütés legszórakoztatóbb módszerét, melynek keretében a háziasszonyok mellett a 100-as szögekkel és kalapácsokkal baráti kapcsolatot ápoló ezermesterek egyaránt kiélhetik szenvedélyüket. Egy...

Feltérképezték a kenyérbúza genomját

Németországi, amerikai, csehországi és kanadai tudósok egy csoportjának fáradságos munkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a kenyérbúza teljes genomját. A genom szokatlan mérete és formája jelentősen...

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten...