Imrei töltött csirke
Nagy kedvenc a töltött csirke, nyáron köret sem kell hozzá, egy jó, tartalmas salátával kész is a komplett vasárnapi ebéd. Azon kívül, hogy egyszerű és nagyszerű étek, a töltelék elkészítésének csak a fantázia szab határt. Mi most Imrei módon kínáljuk, kedvencünkkel a cukkinivel.
Hozzávalók:
1 db Imrei Pékség hagymás zsemle
1 db Imrei Pékség rozsos zsemle
1 db fiatal csirke
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 db közepes cukkini
1 db lilahagyma
1 kis csokor bazsalikom (vagy petrezselyem, koriander)
só, bors, grill csirke fűszerkeverék
2-3 dl tej
Elkészítés:
- A megtisztított csirkét besózzuk, majd félretesszük, amíg elkészülünk a töltelékkel.
- A zsemléket érdemes előre beáztatni a tejbe. Miután jól kinyomkodtuk mindegyiket, keverő tálba helyezzük a zsemléket.
- Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott lilahagymát, aztán beletesszük a szintén apróra kockára vágott cukkinit (2. kép).
- Ha zsenge a cukkini, ne pucoljuk le a szép zöld héját róla, színesebb lesz az étel. Sózzuk, borsozzuk.
- A párolódási idő alatt, a zsemlékbe belekeverjük a szintén apróra vágott fokhagymát, paradicsomkockákat és a felaprított bazsalikom leveleket. (3. kép)
- Amikor a cukkini már majdnem puha, hozzáadjuk a zsemlékhez. (4. kép)
- A csirke bőrét gyengéd, de határozott mozdulattal fellazítjuk a mell és comb részeknél, ide töltjük be a tölteléket, vigyázva, hogy a bőr ne szakadjon ki. Érdemes kiskanállal dolgozni, vagy egy zacskóba betenni a tölteléket, melynek egyik sarkát kivágva benyomni a tölteléket bőr alá.
- A csirke lábait hústűvel, vagy saslik pálcával rögzítjük, ezzel megakadályozzuk, hogy szétnyíljon sülés közben és kiengedje magából a tölteléket. (4. kép)
- A grill fűszerkeverékkel megszórt csirkét, lefedjük és 180 fokra állított sütőben 45 percig sütjük, majd a fedést levéve ropogósra sütjük a bőrét. (5. kép)
- Darabokra vágva tálaljuk (6. kép)
Leave a Reply