Húsvéti desszertnek jó a galamb? És a kulics?
A húsvéti menü hagyománytisztelő ételsorához vajon a kenyér esetleg a kalács passzol jobban? Ha a kalács, akkor sós vagy édes legyen? És mi a helyzet a desszertekkel? Versenyezhetünk a csokoládégyárak újraértelmezett nyúlféleségeivel olyan otthon elkészített finomságokkal, mint például a colomba vagy a kulics?
Ha tovább folytatjuk, menthetetlenül elmerülünk a kérdések tengerében, ezért inkább keressünk válaszokat. Kezdjük a desszertekkel, elsőként a Magyarországon is elterjedt tradicionális orosz húsvéti kaláccsal. A kulics (кулич) névre hallgató finomság ízét a kuglóféhoz hasonlíthatjuk, tésztájába leggyakrabban csokoládédarabokat, mazsolát vagy kandírozott gyümölcsöt tesznek. A finomságot számos recept alapján elkészíthetjük, azonban minden esetben festett tojásokkal szokás díszíteni.
Desszertnek választhatjuk továbbá a katolikus Olaszországban legelterjedtebb húsvéti édességet, melyet colomba címszó alatt találunk az olasz gasztro-szakirodalomban. A kalácstésztára emlékeztető sütemény – legyen szó bármelyik változatáról – minden esetben galamb alakot formáz. Természetesen nem véletlen a galamb alak (érdemes megjegyezni, hogy a galambfélék latin megfelelőjéből, a Columbidae szóból származik a sütemény neve), ugyanis egy patagóniai gőzhajóréce formájú sütemény nehezen összeegyeztethető a békét jelképező galambbal. Az egészen pontosan Észak-Olaszországból származó édesség legelterjedtebb fajtája: tésztájába szárított gyümölcsöt, leginkább narancsdarabokat kevernek, tetejét pedig mandulaforgáccsal szórják meg.
Kulics és colomba – további információkat, recepteket és elkészítési tanácsokat a desszertekkel kapcsolatban a következő oldalakon találhat: OroszNyelv.com és Berni’s Recipes
Leave a Reply