Fűszeres kenyérkockák
A korábban bemutatott tárkonyos raguleves házi kenyérben című receptünkben megemlítettük, hogy érdemes megőrizni a levesestál elkészítése során kivágott kenyérbélést (már amennyiben maradt még a leves elfogyasztása után), ugyanis kedvenc fűszereink segítségével finom falatkákat, jelen esetben pedig levesbetétet készíthetünk belőle. Annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben, fontos szem előtt tartani a következőket: a kiszáradt, szikkadt zsemle, kifli és kenyér kiváló ugyanolyan kiváló alapanyag lehet, mint frissen.
Hozzávalók:
A szikkadt kenyér, megmaradt kenyérbél
zsemle
mennyiségtől függően egy-két evőkanál olívaolaj
kedvenc fűszerünkből egy kávéskanálnyi
Elkészítés:
- A kenyeret felkockázzuk és sütőlemezre vagy tepsire tesszük (2 .kép)
- 160 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép színt kap, egyszer érdemes óvatosan átkeverni (3. kép)
- Közben 2 evőkanál olívaoljaban elkeverjük a fűszert: 1 kávéskanál bazsalikomot és egy mokkáskanál szárított fokhagyma őrleményt (4. kép) – mi most ezt használtuk, de bármilyen fűszerrel remek végeredményt kaphatunk, csak a későbbi felhasználási szándékot vegyük figyelembe!
- Az elkészült kenyérkockákat még forrón ebbe a fűszerkeverékbe tesszük és jól összeforgatjuk (5. kép)
- Terítsük vissza a sütőlemezre és 24 órára felejtsük el.
- A teljes száradás után bedobozolva vagy befőttes üvegbe zárva egy-két hónapig remek levesbetétként használható.
Leave a Reply