Diós kenyér – sajtos birsalma krémmel
A honfoglaló magyarok vándorlásaik idejében előszeretettel gyűjtögették és fogyasztották a diófa termését, ugyanis azokban az időkben is őshonos növénynek számított a térségben. Az elmúlt évszázadok alatt a magyar emberek diószeretete mit sem változott, továbbra is számos kiskertben nyújt árnyékos menedéket nyáron a tűző napsugarak elől.
Egy kiló héjas dióból nagyjából fél kiló dióbelet bonthatunk ki, melyből a háziasszonyok jól ismert receptúrák alapján különböző tortákat és süteményeket készíthetnek, esetleg a tésztafélék megbolondítására is használhatják.
Természetesen a pékségek is hamar felfedezték a királyi dióban rejlő lehetőségeket, termésének felhasználásával különleges ízvilágú kenyereket készítenek. A diós kenyér szintén megtalálható az Imrei Pékség kínálatában, mégpedig mazsolaszemekkel megszórt változatban. Habár kenyerünk önmagában is ízletes, a most bemutatott sajtos birsalma krémmel maximálisan kihasználhatjuk a dió aromáját.
A krémet gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük, egy rövidebb időre lelkiismeret-furdalás nélkül nyugdíjazhatjuk a polcokon sorakozó lekvárokat. Az ünnepek közeledtével pillanatok alatt kellemes, családias hangulatot teremthetünk a sajtos birsalma krémnek már csak az illatával is.
Hozzávalók
(2 személyre):
Imrei diós mazsolás kenyér
2-3 birsalma
5 dkg eidami sajt
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
- A birsalmákat alaposan megmossuk és sütőben körülbelül 160 fokon 20 perc alatt megsütjük.
- Az alma méretétől függően szükséges időt vesz igénybe a sütés, amennyiben az almák szépen megbarnultak és megpuhultak, akkor kivehetjük őket a sütőből. (2. kép)
- Következő lépésben az almákat megpucoljuk, a magházukat eltávolítjuk, majd villával összetörjük mindegyiket.
- Az összetört, pépesített almához hozzáadjuk a reszelt sajtot valamint a fűszereket. (3. kép)
- A kenyereket ízlés szerint, vastagon vagy vékonyan megkenjük az elkészített krémmel. Csipke tea mellé kitűnő reggeli! (4. kép)
Leave a Reply