Köles golyók – sárgarépával
A köles nemcsak köretként, de önálló ételként is sokféleképp felhasználható, mi most sárgarépás fasírtgolyót készítettünk belőle, salátával remek vacsora.
A többi gabonaféléhez hasonlítva a köles tápértékben gazdagabb, különösen sok vasat és D-vitamint tartalmaz. Ázsiában valamint Afrikában rendkívül fontos termény, ugyanis rokonságban áll egy afrikai gabonafélével (sorghum), melyet egy himalájai törzs tagjai fogyasztanak előszeretettel, akiknél nem kirívó, hogy az egyes törzstagok akár 100 vagy 120 évig is éljenek.
A köles rendszeres fogyasztásának pozitív élettani hatásai is vannak: erősíti a látást, savmegkötő és rákmegelőző hatású, az egyik legjobb lúgosító gabona, gyulladáscsökkentő. Emellett szabályozza a vércukor szintet és a zsíranyagcserét, karbantartja az érfalakat, a tüdő és emésztőrendszer nyálkahártyáját.
És ez még nem minden, hiszen védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen, kovasav tartalma erősíti a körmöket és fényessé teszi a hajat, fokozza a bőr rugalmasságát. A kölesben megtalálható kevés keményítőnek köszönhetően nincsen gázképző hatása, azaz könnyen emészthető.
Hozzávalók:
10 dkg Imrei Pékmester Morzsája
10 dkg köles
1 tojás
15 dkg reszelt sárgarépa
só, bors, szezámmag
olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A kölest dupla mennyiségű vízben megfőzzük, a szezámmagot egy száraz serpenyőben átpirítjuk.
- A répát lereszeljük, mi a nagyobb darabokat favorizáltuk, ettől kicsit kócosabbak lesznek a golyók, de ízlés szerint le lehet reszelni kislyukú reszelőn is.
- A nagyobb darabok azonban épp csak megpárolódnak sütés közben, így több vitamin marad bennük és a lágy köles, a ropogós szezámmag, valamint a répa, igazán összeillő egységet alkot.
- A köleshez hozzákeverjük a pirított szezámmagot, hozzáadjuk a tojást, a répát, a fűszereket és alaposan elkeverjük (2. kép).
- Szükség szerint, adhatunk a masszához morzsát, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
- Golyókat formázunk a masszából és alaposan megforgatjuk a morzsában (3. kép).
- Forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük.
- Salátával tálaljuk (4. kép).
Leave a Reply