Köles golyók – sárgarépával


Posted on April 13th, by Imrei Pékség in ImreiGasztro receptek. No Comments

A köles nemcsak köretként, de önálló ételként is sokféleképp felhasználható, mi most sárgarépás fasírtgolyót készítettünk belőle, salátával remek vacsora.

A többi gabonaféléhez hasonlítva a köles tápértékben gazdagabb, különösen sok vasat és D-vitamint tartalmaz. Ázsiában valamint Afrikában rendkívül fontos termény, ugyanis rokonságban áll egy afrikai gabonafélével (sorghum), melyet egy himalájai törzs tagjai fogyasztanak előszeretettel, akiknél nem kirívó, hogy az egyes törzstagok akár 100 vagy 120 évig is éljenek.

A köles rendszeres fogyasztásának pozitív élettani hatásai is vannak: erősíti a látást, savmegkötő és rákmegelőző hatású, az egyik legjobb lúgosító gabona, gyulladáscsökkentő. Emellett szabályozza a vércukor szintet és a zsíranyagcserét, karbantartja az érfalakat, a tüdő és emésztőrendszer nyálkahártyáját.

És ez még nem minden, hiszen védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen, kovasav tartalma erősíti a körmöket és fényessé teszi a hajat, fokozza a bőr rugalmasságát. A kölesben megtalálható kevés keményítőnek köszönhetően nincsen gázképző hatása, azaz könnyen emészthető.

Köles golyók sárgarépávalHozzávalók:

10 dkg Imrei Pékmester Morzsája
10 dkg köles
1 tojás
15 dkg reszelt sárgarépa
só, bors, szezámmag
olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

  1. A kölest dupla mennyiségű vízben megfőzzük, a szezámmagot egy száraz serpenyőben átpirítjuk.
  2. A répát lereszeljük, mi a nagyobb darabokat favorizáltuk, ettől kicsit kócosabbak lesznek a golyók, de ízlés szerint le lehet reszelni kislyukú reszelőn is.
  3. A nagyobb darabok azonban épp csak megpárolódnak sütés közben, így több vitamin marad bennük és a lágy köles, a ropogós szezámmag, valamint a répa, igazán összeillő egységet alkot.
  4. A köleshez hozzákeverjük a pirított szezámmagot, hozzáadjuk a tojást, a répát, a fűszereket és alaposan elkeverjük (2. kép).
  5. Szükség szerint, adhatunk a masszához morzsát, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
  6. Golyókat formázunk a masszából és alaposan megforgatjuk a morzsában (3. kép).
  7. Forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük.
  8. Salátával tálaljuk (4. kép).

Köles golyók sárgarépávalKöles golyók sárgarépávalKöles golyók sárgarépával

Facebook Twitter Email




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Imrei Pékség hírek és blogok.

Nem mondhatnánk, hogy az Imrei Pékségnél mindenki grafomániás. Ez persze nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy tanácsokat, a pékmesterek receptjeit, részletes termékbemutatókat, a pékiparral és a pékségünkkel kapcsolatos hírekkel szolgáljunk. Mi írunk, Önök beszélnek róla.

Felfújható színes kenyér

Valószínűleg kifejlesztették a kenyérsütés legszórakoztatóbb módszerét, melynek keretében a háziasszonyok mellett a 100-as szögekkel és kalapácsokkal baráti kapcsolatot ápoló ezermesterek egyaránt kiélhetik szenvedélyüket. Egy...

Feltérképezték a kenyérbúza genomját

Németországi, amerikai, csehországi és kanadai tudósok egy csoportjának fáradságos munkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a kenyérbúza teljes genomját. A genom szokatlan mérete és formája jelentősen...

Nagy-Britanniában is kötelezővé tehetik a kenyérkészítésnél a folsavat

Nagy-Britanniában folsav hozzáadására kötelezhetik a kenyérsütödéket, amennyiben a szigetország egészségügyi miniszterei megszavazzák a Food Standards Agency előterjesztését.

A liszthez adott szintetikus folsav azután került ismételten...