Guba karácsonyfa
Karácsonyi receptünkhöz mit is fűzhetnénk hozzá? Csak ennyit: boldog karácsonyt minden kedves olvasónknak!
Na jó, és még ennyit: Ezzel a recepttel, talán nem is annyira a receptet szeretnénk megreformálni, hanem ezt a hagyományosan karácsonyi ételt egy egészen másfajta köntösben tálalni!
Hozzávalók
9 db Imrei kifli
20 dkg darált mák
5 dkg darált dió
15 dkg cukor
½ liter tej
3 tojás fehérje
Elkészítés:
- A kifliket felkarikázzuk, hatot egy nagy tálba, hármat egy kisebbe (2. kép), közben a tejet felforraljuk.
- A felkarikázott kiflire arányosan elosztjuk a cukrot (10 dkg a nagy tálba, 5 dkg a kisebbe), majd a felforralt tejjel leöntjük, szintén arányosan.
- Alaposan összeforgatjuk, majd rászórjuk a nagy tálra a mákot, a kisebbre a diót (3. kép), ezzel is alaposan összeforgatjuk.
- Hogy a tejet alaposan beszívja a kifli, állni hagyjuk kicsit, addig elkészítjük a formát. Alufóliából letépünk egy kb. 40 cm hosszú darabot és a hosszanti irányban félbetépjük, majd a kapott darabokból a hosszanti oldaluk mentén kb. 3cm magas csíkot hajtunk.
- Ezekkel a csíkokkal adjuk meg a karácsonyfa kontúrját a sütőpapírral bélelt tepsin.
- Amikor kész a formánk, felverjük a tojáshabot, szintén arányosan elosztjuk és beleforgatjuk a kiflikbe (4. kép).
- Érdemes először a diós gubából kirakni a fa törzsét, majd a mákosból a fát. (5. kép)
- Jó tömören rakjuk a gubát, a széleket kézzel igazítsuk ki.
- 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sül. (6. kép)
- Ha nem dekoráljuk, akkor távolítsuk el a fóliát és csúsztassuk le a sütőpapírról.
- Ha dekorálni szeretnénk (6. kép), akkor borítsuk át tálcára vagy deszkára, húzzuk le a sütőpapírt róla, utána távolítsuk el a fóliát.
Leave a Reply