Padlizsánnal töltött rozsos zsemle
A padlizsánról már írtunk, szeretjük jellegzetes ízvilágát, szépséges színét, duci terméseit. Különböző krémeknek, töltelékeknek is lehet használni, ezekhez most a legfinomabbak az érett kerekded lila csodák. Sőt elárulunk egy titkot, ha most süttök belőle egy nagyobb mennyiséget, a sült padlizsánt lefagyasztva bármikor a tél folyamán elkészíthetők ezek a finomságok.
Hozzávalók 2 személyre:
2-3 db Imrei rozsos zsemle
1 kb 40 dkg-os padlizsán
1 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tubus krémsajt
1 dl tejföl
fél szelet bacon zsemlénként (opcionális)
só, bors
Elkészítés:
- A zsemlét nem félbe, hanem kétharmadba vágjuk, hogy kalapja legyen, nem kell kivenni a belsejét, elég határozott mozdulatokkal „tömöríteni” (2. kép)
- A padlizsánokat félbevágjuk, tetejét citrommal megkenjük (3. kép) és sütőlemezre helyezve 160 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütjük (4. kép).
- Akkor az igazi, amikor már érezzük a padlizsán semmihez sem fogható finom illatát.
- Ha megsült lecsepegtetjük, majd eltávolítjuk a héjat róla, és aprítjuk.
- Hozzáaprítjuk a lilahagymát, fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük és belekeverjük a krémsajtot.
- Az előkészített zsemléket púposra töltjük a krémmel, tetejére egy kanál tejfölt teszünk (5. kép), majd 160 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.
- A zsemlék kalapját az utolsó 5 percre a zsemlék mellé tesszük, ezeket csak tálaláskor tesszük a tetejére.
- Akinek nem vacsora a vacsora hús nélkül, azok számára süssünk egy-egy szelet bacont a tetejére és azzal kínáljuk (6. kép)
Leave a Reply