Halburger
Vajon mihez kezdene az emberiség hamburger nélkül? A kérdés megválaszolásával abszolúte felesleges foglalkozunk, ugyanis biztosak vagyunk benne, hogy akárhányszor is modelleznénk az evolúció történeti fejlődését, minden esetben felbukkanna a tonnaszámra gyártott és fogyasztott, egészséges és egészségtelen hamburger. A képzeletbeli Nagy Hamburgeres Kódex lapjaira most az Imrei Pékség is feliratkozik a következő halburger recepttel! Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a recept alapján elkészült hamburgerek mérete nagyjából egy fél marháéval vetekszik, szóval csak óvatosan.
Hozzávalók:
Hamburger zsömle az Imrei Pékségtől
hekkfilé (személyenként 10 dkg halat számoljunk)
1 db saláta hagyma
1-2 db paradicsom
5 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
salátalevél
pici só
(ha sajtos változatot szeretnénk, akkor személyenként 1 szelet cheddar sajt)
Elkészítés:
- A hamburgert házi majonézzel készítettük, melyet a halak megsózása után készítettünk el. Amennyiben friss, otthoni majonézzel szeretnétek készíteni, akkor 1 tojás sárgáját egy 1 késhegynyi sóval alaposan keverjetek el (kézi habverő ajánlott a művelethez). Ezután adjatok hozzá olívaolajat, először cseppenként adagoljátok, majd vékonyan folyassátok. A tojások méretétől függően szükséges kimérni a megfelelő mennyiségű olivaolajat, egy tojáshoz körülbelül 1,5-2 dl olívaolaj szükséges. Az egyveleget lassan, alaposan elkeverjük és kész is a friss majonéz. A végén egy csipet fehérborssal és néhány csepp citromlével beízesítjük, felhasználásig a hűtőben pihentettük.
- A hekkfilét helyes kis kockákra vágjuk, bepaníroztuk (2. kép), majd forró olajban kisütjük.
- Amíg a hal sül egészen apró kockákra felaprítjuk a saláta hagymát és majonéz valamint tejföl hozzáadásával összekeverve elkészítjük a szószt.
- A hamburgerzsemlét félbevágjuk, az alsó felére saláta levelet helyezünk, (3. kép) erre ráhelyezünk néhány karika paradicsomot, következő lépésben jöhetnek a halfilék, végül a halszeletek tetejére ízlés szerint rákenjük a szószt. (4. kép)
Leave a Reply