Mákvirág
A mákos gubát kezdetben ünnepi desszertnek készítették karácsony alkalmával, ugyanis a mára megkopott hiedelmek szerint a milliónyi kis mákszemcse hatalmas szerencsét valamint az elkövetkezendő évszázadok karácsonyi költségvetésének finanszírozására elegendő pénzt hoz a konyhára az új esztendő beköszöntével. Manapság az év mindegyik napján fogyasztjuk ezt a jellegzetes magyar édességet, melyek olykor bobajkának is szoktak hívni. A most következő receptünkben minimálisan, de átértelmeztük a megszokott mákos gubát, legalábbis ami a tálalását illeti. Habár az ősz már félig bekúszott a küszöbön, nálunk most nyílnak a legszebb mákvirágok!
Hozzávalók (6 virághoz):
3 Imrei kifli
1 db tojás (csak a fehérje! – tehát ez megint egy remek alkalom a hűtőben lapuló tojásfehérjék felhasználására)
3 evőkanál darált mák
3 evőkanál porcukor
2,5 dl forró tej
1 evőkanál kandírozott narancshéj
a díszítéshez egy adag hidegen kikeverhető vanília puding és menta ágacska
Elkészítés:
- A kiflit felkarikázzuk, megszórjuk a porcukorral (2. kép), majd ráöntjük a forró tejet, belekeverjük a mákot és a narancshéjat.
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan belefogatjuk a kiflikbe. (3. kép)
- A sütőformát megkenjük egy kevés olajjal és jól megnyomkodva beletöltjük a kiflit (4. kép) majd 160 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.
- Muffin formában is süthető, úgyis nagyon finom lesz!
- Közepén a vaníliakrémmel tálaljuk (5. kép)
Leave a Reply