Habos-túrós kalács
Egy gyorsan elkészíthető desszert, aminek a titka a kalács minőségében rejlik. Lehet friss vagy szikkadt kalácsból készíteni, a lényeg, hogy jó tésztája legyen! Az Imrei Pékség fonott kalácsából garantáltan jó a végeredmény, arról nem is szólva, hogy könnyű vele dolgozni.
Hozzávalók:
1 db fonott kalács az Imrei Pékségtől
kb. 2 dl tej
4 db tojás (ha van maradék tojásfehérje, készítsük elő azt is)
25 dkg túró
15 dkg nádcukor
2 cs. vaníliás cukor
4-5 evőkanál őszibarack dzsem (ízlés szerinti lekvár)
diónyi vaj
teáskanál porcukor, csipet só
Elkészítés:
- A túrót kikeverjük 1 tojás sárgájával (a fehérjét keverő tálba tesszük), a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral. (2. kép)
- A kalácsot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a tejet elkeverjük 3 tojás sárgájával (a fehérje szintén megy a keverő tálba), és a másik csomag vaníliás cukorral. (3. kép)
- A kalács szeleteket alaposan megmártogatjuk a tejben (4. kép), majd egy vajjal kikent tepsibe rendezzük, lehetőleg úgy, hogy a tepsi alját mindenhol kalács borítsa. (5. kép).
- Ha maradt a tojásos tejből, nyugodtan ráönthetjük a kalácsra, ha viszont nem maradt, akkor ügyesen áztattunk, plusz tej hozzáadása nem szükséges!
- A lekvárt egy teáskanál segítségével, kis diónyi kupacokban elosztjuk a kalácson (6. kép)
- A kikevert túróval egyenletesen beborítjuk a kalácsokat (7. kép)
- A tojásfehérjét (felhasználhatjuk a hűtőben pihenő fehérjét is, minél magasabb a hab annál finomabb a desszertünk) egy csipet sóval és porcukorral kemény habbá verjük, majd rásimítjuk a túrós kalácsra, és egy villa segítségével csíkokat húzunk rá, vagy kupacosra keverjük, a lényeg, hogy ne legyen sima, egyenletes a felülete, inkább kócos legyen a hab. (8. kép)
- Előmelegített 100 (!) fokos sütőben a hab pirulásáig sütjük (9. kép)
Leave a Reply