Ökörszem
Ezt a közkedvelt édességet különböző variációkban is elkészíthetjük, azonban a tomboló barackszezonra való tekintettel mostani receptünkben egy nagyon egyszerű változatát mutatjuk be. Tésztakészítés helyett inkább szedjünk vagy vásároljunk több adag lédús barackot, ugyanis amennyiben az otthonra beszerzett zsemlékből a gyerkőc hátrahagyott néhányat darabot, melyek már egy-két napja a kenyértartóban pihennek, akkor azok nagy valószínűséggel ott is maradnak. Nosza, használjuk fel ezeket a zsemléket sütinek!
Hozzávalók 6 zsemléhez:
1-2 zsemle személyenként (ha első alkalommal egyet számolunk fejenként, a következő alkalommal biztos kettőt kell )
½ kg túró
2 tojás
10 dkg cukor (vagy édesítő – hiszen nyár van, gondolni kell a vonalakra )
3 db sárga- vagy őszibarack
3 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
- A zsemléket félbevágjuk, a belsejüket óvatosan kiszedjük, és félre tesszük (jó lesz majd töltelékbe, de ha nagyon kevés a túró, egy részét belekeverhetjük), a túrót a tojások sárgájával és a cukorral (mi nádcukrot használtunk, de lehet sima is, vagy édesítő), valamint 1 cs. vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. (2. kép)
- A tejbe belekeverjük a vaníliás cukrot, majd a félbevágott zsemléket mindkét oldalukkal belemerítjük a tejbe (3. kép). Ne áztassuk sokáig, mert szétesik!
- Sütőpapírral bélelt tepsibe letesszük a zsemléket, majd egyenlően elosszuk benne a túrót. (4. kép)
- Utána mindegyik közepébe egy fél barackot enyhén belenyomunk, nem szoktuk megpucolni, mert a héjában bújik meg a vitamin, és így még szebb is (5. kép)
- Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 percig sütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom, bár abban biztosak vagyunk, hogy az ökörszemeknek ideje sem lesz kihűlni.
Leave a Reply