Cukkinival töltött hagymás zsemle
Egészségünk és szervezetünk működése szempontjából érdemes odafigyelni, hogy az egyes évszakokban milyen összetételű ételeket fogyasztunk, ugyanis testünk (még akkor is, ha a jelenkor technológiájának köszönhetően a nap és az év bármely szakaszában egyenletes hőmérsékletet biztosíthatunk önmagunk számára) alkalmazkodik a változásokhoz annak megfelelő reakciókat vált ki. Nyáron, kifejezetten ezekben a rekordokat döntögető melegekben, belülről is hűteni kell a szervezetünket. Ennek kapcsán nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy inkább halféléket, kevesebb nehéz sültet, lágyabb főtt ételeket, valamint nyers és párolt zöldségeket érdemes fogyasztani.
A nyári hónapok egyik „slágerzöldsége” a cukkini. Nem véletlenül nevezik slágerzöldségnek, hiszen számos könnyű étel elkészítésekor felhasználhatjuk, akár önmagában is bepusztíthatjuk. Azonban ennél is fontosabb, hogy a cukkini 95 százaléka szöveti víz, ennek köszönhetően nagyszerűen alkalmas a szervezet folyadékpótlására. Sőt, többfajta ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz: réz, cink, foszfor, magnézium, kálium, kalcium, továbbá A, B1, 2, 6, 9 vitaminok.
A cukkinival töltött, az Imrei Pékség hagymás zsemléjéből készített finomság kiválóan alkalmas például könnyed nyári vacsorának is: kevés alapanyagból gyorsan elkészíthető és még tűzhely közelében sem fogunk megolvadni.
Hozzávalók:
4 db Imrei Pékség hagymás zsemle
1 db közepes cukkini (kb 60 dkg)
1 db lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1dl tejszín
8 evőkanál tejföl
kb. 2 dl tej
kevés olaj a sütéshez
5dkg füstölt sajt
só, fehérbors
Elkészítés:
- Félbevágjuk a zsemléket és óvatosan kiszedjük a belsejét.
- A csíkokra vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymával megdinszteljük kevés olajon (2. kép), majd mikor üveges, hozzáadjuk a zsemlék kockára vágott belsejét és lepirítjuk (3. kép).
- Az alaposan megmosott cukkinit, felkarikázzuk vékony karikákra (4. kép), majd ahány fél zsemlénk van, annyi karikát félre teszünk, a többit felcsíkozzuk. 1 evőkanálnyi olajon megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és ezután sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Kiforraljuk a tejszínt, majd a tűzről levéve, összekeverjük a hagymás, pirított zsemlekockákkal (6.kép), és ezzel a keverékkel megtöltjük a kiolajozott tepsiben csücsülő fél zsemléket.
- Minden töltött zsemle tetejére teszünk egy kanál tejfölt, majd egy karika cukkinit a félretett karikákból (7. kép)
- Evőkanál segítségével a zsemlék szélét meglocsoljuk kevés tejjel, majd 180 fokos sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük.
- Paradicsomsalátával tálaljuk (8. kép)
Leave a Reply